YKS' de başaramayacağım hissi nasıl aşılır?

YKS’ de herkes bir vadede başaramayacağım duygusunu deneyimler. Peki, bu hissiyat nasıl aşılır? Başarısızlık kaygısından kurtulmanın yolları nelerdir? Bu yazımın konusu.

YKS için başaramayacağım psikolojisi nasıl ortadan kaldırılır? Başaramayacağım sözcüğüyle baş etme yollarını sizin için derledim. İyi okumalar.

1- YKS İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPARAK


İlk olarak tabii ki bu sınavı kazanmak için elinizden geleni yapmanız gerekiyor. Çalışmadan maalesef sınav kazanılmıyor. Sadece sınav için değil hayattaki her alanda bu durum geçerli. Başarı bir huydur ve bu huy çalışmanın sonucu oluşur. Çok çalışıp sınavı kazananlar üniversiteye geldiklerinde de çalışma sistemlerini sürdürürler. Ellerinden geleni yapmak başaranlar için bir ihtiyaca dönüşür. Yani şöyle düşünebiliriz. İyi bir üniversite kazanmak sizi iş dünyası için avantajlı hale getirir. Ama üniversitenin size getireceği markayı yalnızca ilk birkaç sene kullanabilirsiniz. Daha sonrasında yine çalışmanız ve CV’nize eklediğiniz unvanlar sizi ileriye taşıyacaktır. İşte burada da çalışmanın önemi ortaya çıkıyor. Kısaca elinizden geleni yaparak çalışmak size ömür boyu kalacak olan bir düzen ve başarma azmi getirecektir.


2- STRESÖRLERDEN UZAK DURARAK:


Elinizden geleni sağlıklı bir şekilde yapmanızı engelleyecek baş faktör strestir. Stres verimli çalışmanın düşmanıdır. “Elbette stresten uzak durun demesi kolay. Peki bunu nasıl yapacağız?” diyorsanız şimdi anlatacağım.


• İyi beslenmek:
Fazla yağlı yemek ve çok yemek siz fark etmeseniz bile stres seviyenizin yükselmesine neden olur. Mümkün olduğunca dengeli beslenmeye çalışın.


• Uyku düzeni:
Kaçta yatıp kalkacağınız aşağı yukarı belli olmalıdır. Uykuda geçirdiğiniz saat 1 saatten fazla oynamamalıdır. Bu şekilde hem yatağa girdiğinizde daha rahat uyursunuz hem de sabah daha rahat kalkabilirsiniz. Bu da iyi dinlenmiş stresten arındırılmış bir beden ve zihin demek.


• Çevre:
Çevrenizde mutlaka günde 15 saat çalıştığını söyleyen veya ders çalışmaktan sizi caydırmaya sürekli dışarı çıkmaya ikna etmek isteyen arkadaşlar vardır. Bu iki kutuptan da uzak durun. Yakınlarınız da olsa 3 ay mesafe koymanız stres seviyenizin yükselmesini engelleyecektir.

başaramayacağım psikolojisi ile nasıl başedilir


3- YKS’ YE GİREN NE İLK NE DE SON KİŞİ OLDUĞUNU HATIRLAYARAK


Bazen geçici dertlerimiz bize bütün dünyanın yükünü omuzlarımızda taşıdığımız hissi uyandırabilir. Ama gerçek şu ki YKS sınavına giren ne ilk ne de son kişi olacaksınız. 10 milyonlarca insan bu sınavlara girdi ve girecek. Merkezi sınav sistemi uzun zamandır uygulanıyor ve çocuklarınız torunlarınız da bu merkezi sınavlara girecek gibi görünüyor. Siz büyük ihtimalle yalnızca 1 veya 2 defa bu sınava gireceksiniz. Dolayısıyla bu sınav aslında çok sıradan. Paniklemeye gerek yok. Elinizden geleni yapıp ruhsal ve mental açıdan sağlam durabilirseniz yolun sonunda ışık gözüküyor. Son bir gayret.


4- NEDEN YKS’ DE BAŞARAMAYASIN?


Eğer bu maddeleri uygulayabilirseniz sınava kadar başarınız önünde bir engel yok. Ancak, her gün binlerce öğrenci hedeflerinden giderek uzaklaşıyor. Bu durum elinden geleni yapıp stres düzeyini kontrol edebilen adayları sivriltiyor. Başaranların çok zeki olduğunu düşünmek ne yazık ki kolaya kaçmak. Oysa öğrenciler potansiyelini ortaya çıkarabildiği için başarabiliyor. Eğer buraya kadar değindiklerimi uygulayabilirsen başarmamanız için bir sebep yok. Günlük hedefinizi gerçekleştirmenin ve iyi yaşamanın verdiği huzurla uyuyabilirsiniz. Hiçbir çalışmanız karşılıksız kalmaz.
Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Yazımızın sonuna geldik. Yazı hoşunuza gittiyse "sınav senesi psikoloji ve stres yönetimi" yazımı da inceleyebilirsiniz. Hepinize başarılar dilerim. İyi çalışmalar!


Ege Mıstaçoğlu
www.isler.com.tr
ÖZEL

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.