TYT Felsefe Nasıl Çalışılır?

TYT Felsefe nedir ve TYT Felsefede kaç soru çıkar? TYT Felsefede çıkan soruların formatı nedir? TYT Felsefede çıkan soruların kazanımları nelerdir? TYT Felsefede çıkan soruların dağılımı nedir ve en önemli konular nelerdir?

Merhaba arkadaşlar ismim Ali Gür 2022 yılında yapılan YKS sınavında TYT'de Türkiye 19.su Sayısal alanda ise Türkiye 26.sı oldum. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü tercih ettim ve şu an hazırlık sınıfında okumaktayım. Sizlere sınav sürecindeki tecrübelerimden hareketle  yardımcı olmak istiyorum. Faydalı olması dileğiyle… Haydi başlayalım…

TYT Felsefe nedir ve TYT Felsefede kaç soru çıkar?


TYT Felsefe sosyal bilgiler testi içinde bulunan ve farklı kazanımlara yönelik 10. ve 11. sınıf müfredatı içinden toplamda 5 soru sorulan sözel bir derstir.


TYT Felsefede çıkan soruların formatı nedir?


Kısaca paragraf tipi sorular. ÖSYM’nin geçmiş yıllarda yaptığı sınavlarda çıkmış sorulara bakıldığında paragraf tarzı sorular sorduğu görülmekte. Bu sorular incelendiğinde ise ÖSYM’nin öğrencilerden bilgiyi ve yorumu harmanlayıp doğru cevaba gitmesini istediği görülmekte. Bazen ise doğrudan paragrafta verilen bilgilerden yola çıkılarak cevaba gidilmesi istenmiş. Dolayısıyla paragraf çözmenin felsefeye olan katkısını unutmamalıyız.

TYT Felsefede çıkan soruların kazanımları nelerdir?


Diğer derslerde olduğu gibi çalışacağınız dersi tanımak çok önemli bu nedenle kazanımları ve konuları bilmeniz gerek. Felsefenin temel konuları felsefeye giriş, bilgi felsefesi, varlık felsefesi, ahlak felsefesi gibi başlıklardan oluşur. Bu başlıkların alt başlıklarını ve kazanımlarını MEB kitaplarının ilk sayfalarına bakarak öğrenebilirsiniz.

TYT Felsefede çıkan soruların dağılımı nasıl ve en önemli konular neler?


Konular 2018 2019 2020 2021 2022
Felsefeye Giriş

- 1 - 2 1
Bilgi Felsefesi 2 1 1 - 2
Bilim Felsefesi - 1 - - -
Varlık Felsefesi

1 - 1 1 1

Ahlak Felsefesi

1 1 2 - 1

Siyaset Felsefesi

- 1 - 1 -
Din Felsefesi

1 - 1 - -
Sanat Felsefesi

- - - 1 -
Soru Sayısı 5 5 5 5 5

Yukarıdaki yıllara göre soruların konulara dağılımı tablosunda gördüğümüz üzere ÖSYM tüm konuları sormaya çalışıyor ama ÖSYM’nin sormayı en çok tercih ettiği konuların Bilgi Felsefesi, Varlık Felsefesi ve Ahlak Felsefesi olduğu da aşikar. Dolayısıyla çalışırken bu konu daha dikkat etmek ve bu konulara ağırlık vermek sınavda çıkacak sorulara hazırlıklı olmak açısından çok önemli. Eğer konu seçeceksek de bu konuları göz önünde bulundurarak planlamamızı yapmalıyız.

TYT Felsefe insanlara neden zor gelir ve bunu nasıl engelleriz?


TYT Felsefenin insanlara zor gelmesinin temel nedeni kavramların soyut olması ve içeriğini günlük hayatla bağdaştıramadığımız konuların oluşturması ancak belirli bir çalışmayla kavramlara ve içeriğe olan tanışıklığımızı artırarak bu sorunun üstesinden gelebiliriz. İnsanların zorlandığı diğer bir nokta ise sınavlarda gelen soruların zor bir felsefi terminolojide yazılması ve derin anlamlar içermesi bunu aşmanın yolu ise kavramlara hakim olmak ve kelime dağarcığımızı genişletmek.

Tyt Felsefeye çalışmaya ne zaman başlanmalı?

Bu soru kişiden kişiye ve hedeften hedefe değişen bir soru dolasıyla tek ve geçerli bir cevabı yok. Eğer önceden halletmek ve 12. Sınıfta rahat etmek istiyorsanız 11. Sınıfta ikinci dönem AYT çalışmanızın önüne geçirmeyecek şekilde hafiften çalışabilirsiniz. Bu benim tercih ettiğim yoldu. İkinci bir yol olarak ise 12.sınıfın ilk döneminin sonunda veya ikinci dönem sınava yakın çalışabilirsiniz. Bu ise derece öğrencileri tarafından en çok tercih edilen yol.

TYT Felsefe nasıl çalışılır?


Çoğunluk için sıkıcı gelen nasıl çalışılacağı hakkında pek fikir sahibi olunmayan ama 1 netin bile çok önemli olduğu TYT sınavında canımızı yakabilen felsefeye nasıl çalışılır ve neler yapılırsa kolayca halledilebilir beraber 9 adımda inceleyelim.

1) Kavramlara Çalışmak:


Tyt Felsefede kavramlar bizim için büyük önem arz ediyor çünkü sınavda çıkan uzun ya da kısa anlam bakımından yoğun felsefi  paragrafları doğru idrak etmemiz ve paragrafla ilgili isabetli  yorumlar yaparak doğru cevaba ulaşabilmemiz için belli başlı kavramları bilmemiz gerek. Bunlara örnek rasyonalizm, empirizm, materyalizm gibi akımlar ve arkhe, idea, fenomen gibi anahtar kelimeler verilebilir. Dolayısıyla kavram listesi, pdf gibi kaynaklara çalışmak bu konuda size yardımcı olacaktır.

2) Filozoflara Çalışmak:


Tyt Felsefe çalışırken filozofların baştan sona hayatlarını ve sahip olduğu bütün düşüncelerini detaylı bir biiçimde bilmek gerekmiyor elbette ancak filolozoflarla bazı kavramları özdeşleştirmek sınavlarda çıkan sorularda doğru cevaba gidebilmek için epey yardımcı oluyor. Platon ve İdealar Kuramı, Descartes ve Düalizm gibi eşleştirmeler yaparak hem bilgilerin akılda kalmasını artırabilir hem de soruları yorumlarken bunları kullanabiliriz.


3) MEB Kitaplarını Okumak:


MEB kitaplarını okumanın sıkıcı ve zahmetli bir iş olduğunu hepimiz biliyoruz ancak müfredatı içinde barındırması ve sınavda işinize yarayacak bilgiler bulundurması açısından önemli. Belli aralıklarla bunları okuyabilir ve önemli gördüğünüz şeyleri not alabilirsin. Eğer pdf formatında  okumak isterseniz internette meb kitaplarının pdf formatları mevcut bunları indirip okuyabilirsiniz.

4) Konu Anlatımlı Kitaplar:


MEB kitaplarını okumak istemiyorsanız ya da MEB kitaplarının tek başına yeterli olduğunu
düşünmüyorsanız alternatif olarak farklı yayınların hazırladığı konu anlatımlı kitapları okuyabilirsiniz. Bunlara örnek olarak Yayın Denizi TYT Felsefe Konu Anlatımı, Ens TYT Felsefe Destek Defterim gibi özenle hazırlanmış konu anlatımlı kitaplar örnek gösterilebilir.

5) Test Kitapları:


Eğer öğrendikleri pekiştirmek istiyorum ve farklı tarzda sorular görüp yeni bilgiler öğrenmek istiyorum diyorsanız Bilgi Sarmal TYT Felsefe Soru Bankası,Çap Yayınları TYT Felsefe Soru Bankası gibi alanında bilgili ve ÖSYM sınavlarına hakim öğretmenler tarafından özenle hazırlanmış içersinde kazanımları pekiştirmeye yönelik kaliteli ve özgün sorular barındıran test kitaplarını çözebilirsiniz.


6) Deneme Çözmek:


Deneme çözmek her derste olduğu gibi felsefede de önemli. Deneme çözerek eksiklerimizi görebiliriz ve bu eksiklerimizi kapatıp netlerimizi artırabiliriz. Ayrıca bu denemelerde göreceğimiz yeni bilgiler ve kavramlar ile önümüze çıkacak farklı sorular için de hazırlanabiliriz. Bu noktada Bilgi Sarmal TYT Sosyal Denemeleri, Çap TYT Sosyal Denemeleri gibi kaliteli hazırlanmış bizi geliştirecek denemeleri çözebiliriz.

7) Soru Biriktirme Defteri:


Göz ardı edilen ama yanlışlardan ders çıkarıp bunları tekrarlamamak ve net artırmak için çok önemli olan soru biriktirme defteri. Sınav senesinde çok fazla denemeye girecekseniz ve bu denemelerde yanlışlar yapacaksınız veya bilmediğimiz bilgilerle karşılaşacaksınız. Çıkan felsefe yanlışlarınızı ya da gördünüz yeni kavramları biriktirip bir defter haline getirdiğinizde sene sonunda elinizde önemli bir kaynak olacak sınava kısa bir süre kala da bunları tekrar ederseniz TYT Felsefeyi halletmiş olacaksınız.


8) Youtube:


Youtube’da her derste oldugu gibi bu derste de alanında bilgi sahibi ve bize fayda sağlayabilecek hocalar mevcut. Eğer video ile ders çalışmayı seviyorsanız eğlenerek ve öğrenerek bu kanallardan size uygun olanını seçip çalışabilirsiniz.


9) Felsefe Kitapları Okumak:


Felsefi bilgilerinizi artırmak ve anlam derinliği olan paragrafları daha rahat anlayabilmek bunları yaparken aynı zamanda kitap okumak isterseniz felseyefe genel bakış atabileceğiniz Nigel Warburton Felsefeye Giriş, Ahmet Arslan Felsefeye Giriş gibi alanında çok kıymetli kitapları okuyabilirsiniz.
Bana vakit ayırıp buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim bugün bu yazımda TYT Felsefe ile ilgili sık sorulan sorulara cevap vermeye ve netlerinizi artırmaya yarayacak tavsiyeler vermeye çalıştım. Bundan sonraki yazılarımda görüşmek üzere… İyi çalışmalar…

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.