En doğru not tutma yöntemleri

Hepinize merhaba arkadaşlar, umarım iyisinizdir. Eğer, “Konuları bir türlü aklımda tutamıyorum, acaba not mu tutmalıyım?”, “En doğru şekilde not tutmak nasıl olur?” diyorsanız bugün size bu soruların cevabı niteliğinde bir yazı kaleme alacağım.

Gerek kendi sınav dönemimde bir eşit ağırlık öğrencisi olarak gerekse şu an hukuk fakültesi öğrencisi olduğum için not tutarak anlamanın yalnızca okuyarak anlamadan daha verimli olduğu kanaatindeyim. Bu konuda kendi tecrübelerimin size de faydalı olmasını umuyorum. Hemen yazıya geçelim. 

•    Öncelikle her dersin notunun tutulamayacağı ile başlamalıyım.


Notun faydasını en çok sözel derslerde görürsünüz. Özellikle Edebiyat, Coğrafya, Tarih, Biyoloji, Kimya gibi derslerin notlarını alabilirsiniz. Sayısal ağırlıklı Matematik, Fizik gibi derslerin ise formüllerini not almanız yeterlidir. Nasıl not tutmanız gerektiğini aşağıda açıklayacağım.


•    Sözel derslerde not tutarken konunun tamamını geçirmemeye özen gösterin.


 Önemli olan özet şeklinde olabildiğince akılda kalan, karıştırılmaya müsait ve sorulması muhtemel şeyleri yazıya geçirmek. Konunun tamamını geçirmek hem zaman kaybı hem de mantıksız olacaktır. 


•    Konunun özetini çıkarırken mutlaka önce okumalısınız. 


Okumadan not tutmaya başlamak gereksiz şeyleri de yazmanıza yol açabilir. Önce tamamını okuyup en önemli yerlerin altını çizin. Bu yöntem yazacağınız şeyleri unutmamıza, aynı zamanda görsel hafızanıza yer etmesini sağlayacaktır.  Tamamını okuyun demem bir oturuşta 30-40 sayfa okumanız olarak anlaşılmasın. Uzun uzun okumak zihninizi yoracağı gibi önemli bilgilerin karışmasına neden olacaktır. Aralar vererek hızlı ve pratik okumanızı öneriyorum. Aynı yeri birkaç kere okumanız sürenizi alsa da sorun etmeyin sık okumak daha iyi ezber yapmanızı sağlayacaktır. Sık sık ve hızlı okuyun. 


•    Cümleleri yazmaya başladığınız zaman her cümleyi arka arkaya yazmayın.


Satır satır yazıp okumaktansa oklar, yıldızlar kullanarak yazmayı deneyin. Bu sayede bir bilgiyi hatırlamaya çalıştığınız vakit direkt “çektiğiniz bir ok” ile aldığınız not aklınıza gelecektir. Maddeler şeklinde not almak da faydalı yöntemlerden biridir. 
Peki bu notları alırken kaç farklı renk kalem kullanmalıyım derseniz:


•    Çok fazla renkli kalem de kullanmayın, tek renk kalem de kullanmayın.


Tabi ki her insanın anlama yöntemi farklıdır. Kimi insan çok fazla renkli kalem kullanarak da çok iyi anlıyor olabilir fakat fazla renk odaklanma sorunu yaşatabilir. Aynı zamanda zaman kaybı yaşatır. Tek renk ise bilgilerin birbirine girmesine yol açar. Sonradan dönüp baktığınızda hangisinin başlık, hangi bilginin daha önemli olduğunu karıştırabilirsiniz. Bu sebeple bilgileri ayırt etmeye yetecek kadar 2-3 renk işinizi görecektir. Başlıkları daha büyük, uyarı şeklindeki bilgilerle notunuzu şekillendirebilirsiniz.  Bu renklerden birinin ise mavi olmasını öneriyorum. Mavi renk akılda tutmayı hızlandırıyor. 


•    Görsel hafızanızı daima devreye sokun.


Eğer zamanınız varsa okuduğunuz şeyleri resimleştirebilirsiniz fakat ben bu yöntemi zaman kaybı olabileceği açısından uygulamıyorum. Tablo yöntemi yapmayı mutlaka deneyin. İki ayrı konunun birbirinden ayrılan yönlerini yazarken mutlaka tablo yöntemi kullanın.  Ve kafanıza iyice oturması için bu tabloları gece yatmadan ya da sabahın erken saatleri okumanız sizin için çok faydalı olacaktır. 


•    Ayrıca zihin haritası da yöntemini de evleviyetle öneriyorum.


 Bu yöntemin nasıl yapılacağı hususunda:
“Zihin haritası yapmak için önceden belirlenen konu kağıdın merkezine yerleştirilir. Daha fazla verim alabilmek ve çalışma alanınızı genişletmek için kağıdı yatay olarak kullanmanız tavsiye edilir.
Boş kağıdın ortasına yazdığınız konunun etrafına renkli kalemler kullanarak dallar çizebilir ve merkeze aldığınız problemle ilgili olan tüm temaları bu dalların içine yerleştirebilirsiniz. Dallara yazılan her bir fikir ana konuyla ve kendisinden sonra gelen düşünceyle bağlantılıdır.”
Eğer daha önce bu yöntemi denemediyseniz, denediğinizde edindiğiniz bilgiyi hatırlamada yardımcı olduğunu, notlarınızın tekrarını kolaylaştırdığını göreceksiniz. Dikkat problemi yaşayanlarının da konsantrasyonlarını arttırmaları açısından kullanmalarını öneriyorum.
Sonuç olarak bu taktikleri denediğinizde de not çıkarmakta zorlanıyor, yine de anlamıyorsanız kendinizi not çıkarmak için zorlamayın. Herkes yazarak çalışmak zorunda olmadığı gibi belki de “sesli okuma” yöntemiyle de daha iyi anlamanız mümkün.
 Not çıkarmakta zorlanan arkadaşlarımız için ses kaydı yöntemini öneriyorum. Konuyu anlattığınız kendi ses kayıtlarınız veyahut çeşitli hocaların ses kayıtlarını tekrar tekrar ve çarpı 1.5-2 hızda izleyerek hızlıca ezber yapmaya çalışabilirsiniz.  
Umarım yazım sizler için faydalı olmuştur. Hepinize kolaylıklar, çokça başarılar diliyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Çap Yayınları

Yazımı son olarak YKS'ye girecek öğrenci arkadaşlarıma yayın önerisinde bulunarak bitirmek istiyorum. Üniversite sınavına doğru yöntemlerle hazırlanmak kadar doğru kaynağı kullanarak hazırlanmak da önemlidir. ÇAP Yayınları, ÖSYM tarzı yeni nesil sorulardan oluşan çok güzel soru bankaları ve denemeler çıkarıyor. Üstelik her sene müfredatta ya da konularda yapılan en ufak değişimlerde bile içeriklerini güncelliyor. Sınava girmeden önce mutlaka ÇAP Yayınları kitaplarını kullanmalısınız. Ayrıca sadece üniversite hazırlık grubu değil ara sınıf öğrenciler de ÇAP Yayınları kullanabilir. Birçok ara sınıf kitabı da mevcut.


Beyza Yılmaz

www.isler.com.tr - özel

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.