Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Program hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Uygulanabilir bir program hazırlarken olmazsa olmazlar neler? Günlük, haftalık ve aylık ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Bir programı uygulanabilir yapan nitel

Herkese merhaba, ben Gül Naz. 2021 MSÜ Türkiye 62.si, 2021 YKS Türkiye 523.süyüm, Hacettepe Tıp Fakültesi öğrencisiyim. YKS’ye hazırlanırken kendimize bir hedef belirlemek çok önemli. Kendimize günlük, haftalık ve aylık planlar yapmamız belirlediğimiz bu hedefe kendimizden emin adımlarla ilerlememizi sağlayacak.

Öğrenciler genel olarak yaptıkları planlarda ders çalışabilecekleri süreye oranla çok fazla görev koyarak planların uygulanabilirliğini azaltıyorlar ve plana uymadıklarında vicdan azabıyla birlikte ders çalışma motivasyonları azalıyor. Bu yüzden planlama yaparken dengeli ve düzenli, uygulanabilir programlar üzerinden ilerlemek çok önemli. Ayrıca sürekli ders çalışamayacağımızı da kabullenmemiz gerek, sosyal hayatımıza da vakit ayırmalıyız. Sosyal hayatımızda yaptığımız aktiviteler bizleri dinlendireceği gibi ders çalışma verimimizi ve motivasyonumuzu da artıracaktır. Peki sosyal hayatımızla dengeli, uygulanabilir ve bizleri ilerletecek ders çalışma programını nasıl hazırlayabiliriz? Kendi tecrübelerimden hareketle sizlere planlama konusunda yardımcı olabilmek için bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.

1.adım: Kendini tanı.

Öncelikle şunu unutmayalım: Çeşit çeşit öğrenci tipi olduğu gibi, çeşit çeşit planlama ve çeşit çeşit başarıya ulaşma yolu vardır. Her öğrenci tektir, biriciktir. Hepimizin iyi olduğu alanlar, anlama kapasitemiz, çalışma biçimimiz, hedeflerimiz, hayallerimiz birbirinden farklı. Bu yüzden kalıplaşmış bir programı, örneğin bir derece öğrencisinin programını alıp aynen uygulamak sizleri ilerletmez. İyi ve kaliteli program; kişinin kendi ihtiyaçlarına, çalışma tipine ve kapasitesine göre hazırlanmış programdır. Dolayısıyla kendimiz için en iyi programı hazırlamanın ilk adımı, kendimizi tanımaktır.

2.adım: Klişelerden sıyrıl, kendi özgün yolunu çiz.

Hedeflediğimiz okula ulaşmak için “günde x saat ders çalışmalısın, x tane soru çözmezsen bu okulu kazanamazsın, bir konuyu oturtmak için x soru çözmek gerekir” gibi doğru bilinen cümlelerin de birer yanlış olduğunu eklemek istiyorum. Benim fizik dersim iyiyse ve kimya dersim kötüyse, fizik dersinden daha az soru çözüp kimyaya ağırlık verebilirim. Fizik çalışmaya ayıracağım vakti azaltıp kimya dersine daha fazla vakit ayırabilirim. Her gün fazla soru çözmek zorunda değilim, konu çalışması ağırlıklı geçirdiğim bir günde diğer günlere nazaran az soru çözmüş olmam benim günümün verimsiz geçtiğini göstermez.

3.adım: Gerçekçi ol, büyük hayaller kurmak yerine mantıklı rotalar oluştur, emek harcamaktan korkma.

Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez. YouTube’daki “3 ayda Boğaziçi kazan”, 4 ayda tıp kazan”, “2 ayda TYT’yi bitir” gibi videolar kısa sürede çok şey başarmak isteyen öğrencilere umut veren ve ders-motivasyon kategorisinde liderliğini koruyan videolar. Videolarda bahsedilen sürelerde anlatılan başarılara imza atılmış olabilir lakin gerçekçi olursak belli bir ders temeli olmadan veya sosyal hayattan kopmadan bu tür hedeflere ulaşmak mümkün değil dolayısıyla bu tür videolar veya söylemler ile kendinize alt yapısı olmayan bir umut aşılamayın. Gerçekçi olun ve uzun vadede emek vermekten korkmayın. Ders çalışmak bir sürece yayıldığında netlerinizi artıracak ve sizi hedefe ulaştıracak bir eylemdir. “1 ayda sıfırdan TYT’yi bitireceğim” gibi bir hedef koymak yerine “Önümüzdeki 1 ayda TYT matematikte x tane konuda yetkinleşeceğim” gibi bir hedef koymak daha mantıklı ve uygulanabilir olacaktır.

4.adım: Zorunluluklarını belirle, ders çalışabileceğin zaman dilimlerini fark et. Düzenli molalar vermeyi unutma.

Okul-dershaneye gittiğin, özel derste olduğun ya da herhangi bir nedenle ders çalışamayacağın zaman dilimlerini belirle. Bunun dışındaki saatleri ders çalışma ve mola süreci olarak ikiye ayır.

Kendine özgü bir etüt yapma sistemi oluşturman da mola ve ders dengesi kurmanı kolaylaştıracaktır. Ben 50 dakika ders çalışıp 15 dakika ara verdiğim düzende verimliydim. Yukarıda belirttiğim gibi herkesin programı kendine özgü olduğu için kendi verimli olduğun düzeni deneme yanılma yolu ile bulup bu düzen üzerinden ilerleyebilirsin.

Etüt sisteminin yanında kendine yemek molaları ve gün içerisinde soluklanabileceğin zaman dilimleri ayırmayı unutma. Ayrıca haftada yarım gününü veya bir gününü de dinlenmeye ayır. Doğru molalar vermek de ders çalışmaya dahildir çünkü senin kendine vakit ayırmanı, haftanın yoğun temposuna keyif aldığın aktiviteleri eklemeni, hem ruhen hem de bedenen zindeliğini artırmanı sağlar. Bu sayede sınava hazırlanma sürecini psikolojik anlamda daha iyi yöneterek ders çalışma verimini de artırma fırsatını yakalarsın.

5.adım: Rutinleri ve mutlaka yapman gerekenleri programa ekle.

Ben TYT netimi artırabilmek ve temelimi sağlamlaştırabilmek için kendime paragraf, problem ve geometri rutini oluşturmuştum. Üçünden de her gün yirmişer soru çözerek uyguladığım bu rutini sizlere de tavsiye ederim. Böyle bir rutin sayesinde TYT’deki 50-60 netinizi otomatik olarak güvence altına alabilirsiniz.

Okuldaki ödevleriniz veya bunun dışında dersle ilgili zorunlu olarak yerine getirmeniz gereken görevlerinizi, rutinlerinizi planınızın en başına ekleyin ve bu görevleri yapmak için ne kadar süreye ihtiyacınızın olduğunu mutlaka hesaplayın. Böylece günün geri kalanında yapabileceğiniz faaliyetler için fikir sahibi olabilirsiniz.

6.adım: Eksiklerinin analizini yap.

Herhangi bir konuya çalışmaya başlamadan önce o konuda ne kadar iyi olduğunu sorgula. Çalışacağın konu üzerine düştüğünde rahatlıkla geliştirebileceğin bir konu mu yoksa temelin olmadığı için fazla çabalamanı gerektirecek bir konu mu? Ders çalışma programına bu konuyu eklerken yaptığın analize göre bir süre ver. Eksik analizi yaparak ve çalışacağın materyallere ne kadar süre ayırman gerektiğini değerlendirerek “x konusunu çalışmak 3 saatimi alır, bu konunun sorularını çözmem de tahmini 2 saatimi alır, bugünün 5 saatini kapatıyorum.” deme fırsatını yakalarsın. Bu sayede 5 saatini alacak bir konuya 3 saat verip kendine ekstra görevler ekleyip onları da uygulayamamak yerine gerçekçi bir şekilde program hazırlamış olursun.

7.adım:TYT ve AYT dengesini sağla.

YKS’de AYT, TYT’ye göre daha fazla puan getiriyor ve sıralamalarda daha belirleyici. Dolayısıyla hazırlayacağınız program önceliği AYT olan ama TYT çalışması da içeren bir program olmalı. Çünkü AYT’de yüksek netleri hedeflerken TYT’yi bir kenara bırakamayız ya da kendimizi TYT eksiklerimize kaptırıp AYT’yi göz ardı edemeyiz.

Önceliğiniz genel olarak AYT olmalı fakat şunu da belirtmeliyim ki 12.sınıfa geçtiğiniz yaz TYT netlerinizi artırabileceğiniz en iyi dönem. Bu dönemde TYT’yi merkeze alıp 12.sınıfta ağırlığı TYT’den AYT’ye kaydırmanız sizler için faydalı olacaktır. Bu sistemi uygulamış biri olarak, kendi durumunuzun ve içinde bulunduğunuz sürecin analizini yapmanızın çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Yukarıda bahsettiklerim doğrultusunda uygulanabilir bir programın nasıl yapılacağını özetleyelim:

1.Kendini tanı, kendi yeteneklerine ve doğrularına göre ilerle.

2.Ders çalışabileceğin zaman dilimlerini belirle.

3.Gerçekçi hedefler koy ve bu hedefler için emek vermekten kaçma.

4.Düzenli mola ver, kendine iyi gelecek aktivitelere zaman ayır.

5.Rutin ve zorunlulukları programa ekle.

6.Eksiklerinin analizini yap, çalışırken kullanacağın materyallere ne kadar zaman ayırman gerektiğini belirle.

7. TYT-AYT dengesini sağla.

Bu yazıda 7 adımda uygulanabilir ve bizleri ilerletecek bir ders çalışma programını nasıl hazırlayacağımızdan bahsettim. Program hazırlarken dikkat etmemiz gerekenlere, sosyal hayat ile ders çalışma dengesini nasıl kuracağımıza, mola vermenin önemine, bir programı uygulanabilir yapan niteliklerin neler olduğuna değindim. Ayrıca planlama yaparken doğru bilinen yanlışlardan da bahsettim. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Kafanıza takılanları yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Gül Naz Babaoğlan

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.